Lillehammer i våre hjerter

Lillehammer i våre hjerter
Gamle gode Scandic Lillehammer Hotell er et ærverdig og flott hotell der det kneiser som en vakker, hvit dronning oppe i åsen bak Lillehammer by – bare et steinkast fra hoppbakkene der de norske skihopperne gjorde slik suksess under vinter OL i 1994. Man kommer liksom ikke utenom OL når det blir snakk om Lillehammer – og heller ikke Lillehammer Hotell. Og fremover vil det helt sikkert være fokus på hotellets nye, flotte spa også.

Tekst: Terje Myklebost, Foto: Scandic Lillehammer Hotel, www.scandichotels.no/hotell/norge/Lillehammer/

Jo, det skjer alltid ting på Lillehammer. Nå også på Lillehammer Hotell. Nylig skiftet hotellet eier til Scandic Hotels, og nylig åpnet også deres flunkende nye og deilige spa og velværesenter med fire topp moderne behandlingsrom. Og hvilket spa dette er blitt! Moderne, men fint kombinert med det gamle innendørs svømmebassenget vegg i vegg fra 1977 med de terracottafargede flisene og en stripe fargerike fliser håndmalt av den tidligere og legendariske – og ikke minst engasjerte og dedikerte eieren gjennom mange år, Leiv Koppervik.

Lekkert spa i tiden
Tidsriktig fra 70-tallet, og i naborommene er det tidsriktig og stilrent fra 2017. Et flunkende nytt spa med farger i gråtoner med store, kvadratiske, matte fliser på gulvene og på noen av veggene, andre vegger gjort av firkantede endestykker av planker, tett i tett, som myker opp i det grå – og andre vegger og stolper med bittesmå rektangulære mosaikkfliser i lysegrønt, grått og brunt. Smakfullt, elegant og stilig. Flotte garderober og fra det første rommet to hellelagte trinn ned er det dører inn til de forskjellige badstuene – en softsauna på 60 grader med 50 prosent fuktighet, et steamrom på 45 grader med 100 prosent fuktighet og en tørrbadstu på 85 grader med 20 prosent fuktighet, i tillegg til et dusjrom med tre gode tropedusjer og en trebøtte med isvann. Og i sentrum av dette første rommet er det en lekker firkantet kaldkulp i pleksiglass lyst opp i isblått. Nydelig fargeklatt i de lysegrå omgivelsene. Etter å ha tatt for meg av badstuene, dusjet og dyppet meg i kaldkulpen fortsetter jeg inn i det siste rommet som vender ut mot haven gjennom en stor vindusflate.

Med så mange prominente gjester opp gjennom årene, og med valget Lillehammer som OL by i 1994, var det naturlig at Lillehammer Hotel ble valgt til det offisielle hotell og hovedkvarter for den Internasjonale Olympiske komité.

Kunst i haven
Foran vinduet hopper jeg opp i et herlig varmtvannsbasseng – stort og firkantet med to buede hjørner og åpent og overflow mot vinduet – og fin utsikt mot den frodiggrønne haven. Et herlig våtrom med et tørt IR rom på 50 grader i det ene hjørnet, sittegrupper i lys beige canvas, inngang til det fine gamle innendørs bassenget i naborommet og utgang til et deilig dekk i gråbeiset tre og med to firkantede varmtvannskulper ute i den friske Lillehammerluften. Og her koser jeg meg og nyter varmt vann, frisk luft og den vakre naturen. Like nedenfor har hotellet et flott utendørs bassengområde med haven rett bortenfor – en vakker og stemningsfull have med store plener og bjerkelunder, og med en idyllisk buet trebro over et lite vann – foran dette flotte, gamle, ærverdige, hvite hotellet. Broen er for øvrig en tro kopi av trebroen i Slottsparken i Oslo, men 30 meter lang og ti meter lenger enn Slottsparkens bro. Apropos slottet, det er Christian Ringnes som eier bygningen og tomten, og rundt hotellet har han fått plassert åtte skulpturer i en skulpturpark og en av disse er Annasif Døhlens vinnerutkast av «Skiglede» fra 1982, der Kong Olav V går på ski med hunden Troll. Originalen står i Holmenkollen. Foran hotellets inngangsparti står Miffy Fountain gjort av Tom Sachs fra USA, og følger du stien rundt hotellet så kan du beundre seks andre originale kunstverk plassert i naturen.

 

Det originale IOC rommet
Opp gjennom årene har det vært mange prominente gjester fra kongefamilier rundt omkring i verden her på Lillehammer Hotel. Det ble bygget i 1907, og feirer altså 110 år i år. Helt frem til 2008 var det Leiv Koppervik og hans familie som eide og brant for dette fine hotellet. Men da tok Pandox og Christian Ringnes over, og siden har det vært drevet av forskjellige hotellkjeder før Scandic Hotels tok over driften i mai i år. Med så mange prominente gjester opp gjennom årene, og med valget Lillehammer som OL by i 1994, var det naturlig at Lillehammer Hotel ble valgt til det offisielle hotell og hovedkvarter for den Internasjonale Olympiske komité. Alle møter, banketter og aktiviteter ble lagt til hotellet, og fortsatt står møterommet nøyaktig slik det var da OL ble arrangert for 24 år siden. Bortsett fra en rekke bilder på veggene rundt møtebordet, av rojale gjester som Kong Harald og Dronning Sonja, Prinsesse Anne av England, Kong Juan Carlos, Dronning Sophia og prinsesse Elena av Spania, Kong Carl Gustav og Dronning Silvia, Dronning Margrethe og Prins Henrik, Kong Konstantin og Dronning Anne Marie av Grekenland, det japanske keiserhus, storhertug Jean av Luxembourg, First Lady Hillary Clinton og Juan Antonio Samaranch – som bare var noen av de kjente gjestene som bodde her disse flotte ukene i februar 1994. Et historisk rom i dette hotellet, som er så fullt av historikk og tradisjoner utenom OL.

Intimt og trivelig
Scandic Hotels legger sjelen i å fornye hotellet, men med nennsom hånd.
De foredler denne gamle dronningen. For det er viktig å beholde mye av det gamle, mye av det som kjennetegner dette vakre hotellet og landemerket i Lillehammer. Selv har jeg ikke vært her siden på 80-tallet, men den elegante sirkelrunde innkjørselen foran den flotte, velholdte gamle fasaden er som den alltid har vært. Foran inngangen er det søyler og et tak, og fem marmortrinn opp til en heller beskjeden inngangsdør. Men innenfor er det intimt og trivelig – lavt under taket, store kvadratiske, lys beige fliser som går over i et lysegrått, lett spettet vegg til vegg teppe.

Til venstre er det en liten selvbetjent butikk, en buffet med kaffe og croissanter, et langbord med frukt og aviser, og litt lenger bort resepsjonsdisken. En rekke hvite søyler og to sittegrupper med elegante sofaer og lenestoler i jordfarger foran en peis. En innbydende, intim og trivelig lobby hvor det summer av fremmede språk og turister som gjerne vil utforske OL byen Lillehammer, besøke Maihaugen like borte i gaten her, rusle i den berømte gågaten Storgata eller besøke Sigrid Undseths hjem.

Flotte saler og kunst
Scandic Lillehammer er et stort hotell, mye større en det kan se ut som ved første øyekast. Hotellet har 303 gjesterom og er like bredt som Hotel Plaza i Oslo er høyt. Innover fra resepsjonen er det trivelige barer med The Bar som den mest besøkte, og særlig den fine terrassen utfor som er badet i ettermiddags- og kveldssol. Den gamle pianobaren med det flotte utskårne profiltaket og den gamle bardisken er intakt, den store salen med scene, som nok var en meget populær nattklubb i sin tid og en fantastisk kurs- og konferanseavdeling kronet med de tre flotte salene Lillehammersalen, Birkebeinersalen og Weidemannsalen etter maleren Jacob Weidemann, som jo også hadde sitt hjem og atelier på Lillehammer. Når vi først er inne på kunst, så er møteavdelingens minglerom, som strekker seg flere etasjer opp og med overlys fra et glasstak, dekorert med originale kunstverk fra Christian Ringnes sin private samling. Et imponerende rom med utgang til haven og skulpturparken.

Nå fremstår hotellet som et skinnende, blankpusset hvitt smykke oppe i åsen, og deres «fine dining» restaurant Salt & Pepper som en nydelig hule og et trivelig midtpunkt i hotellet.

Salt & Pepper – en deilig hule
Scandic Lillehammer Hotel er totalrenovert, med skulpturparken som åpnet i sommer som den siste tilveksten. Og nå fremstår hotellet som et skinnende, blankpusset hvitt smykke oppe i åsen, og deres «fine dining» restaurant Salt & Pepper som en nydelig hule og et trivelig midtpunkt i hotellet. Her er det innredet lett rustikk, maskulint, intimt og veldig trivelig med flott mellombrunt enstavs tregulv, flott tak med profiler i blankt, mørkt treverk, veggene i det samme, mørke bord med løpere i mørk grått papir og stoler i isblått ullstoff. Meget stilige kombinasjoner.

Langs den ene veggen løper en sofa i grå fløyel, her er taklamper og en hylle med bøker, som gir den gode følelsen av bibliotek. Et flott kvadratisk rom som vender vinduene mot haven og dører ut til den hyggelige terrassen. Her ute spiser jeg et aldeles deilig måltid – en lysegrønn og fargerik urtekremsuppe med ramsløk og grillet kamskjell og scampi til forrett, perfekt stekt ishavsrøye med en artig smaksvariant av vanilje-chili smør, stekte reddiker, vårløk og smørdampede poteter til hovedrett, og kjøkkenets hjemmebakte mandelkake med vaniljeis og jordbær- og rabarbarakompott til dessert. Som en avslutning på måltidet nyter jeg et glass rosévin på terrassen i den lyse junikvelden.

 

En perfekt start på dagen
Neste morgen er ned i første etasje og inn i hotellets store og velfylte sportssenter. Her boltrer jeg meg i tredemøller, stepmaskiner og vekter fra Technogym, og hadde jeg hatt tid så hadde jeg fått med meg en yoga til i nabosalen. Men jeg skal rekke frokost i den store flotte spisesal med fem buffeter bugnende av frukt, yoghurter og pålegg, oster, spekemat, salater og grønnsaker, varme retter som pølser, bacon, sopp, poteter, eggrøre, speilegg, kokte egg og havregrøt, fem brødsorter, croissanter, kaker og et eget bord for de glutenfrie. Scandic Hotels er verdenskjent i Norge for sin gode frokost. Og med kaffen på terrassen i morgensol og Lillehammers friske luft er dagen meget godt i gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *