Stille ved Stillehavet

Terranea – L.A.’s Oceanfront Resort kaller de seg, og særlig mer oceanfront går det nesten ikke an å bli. Og det som er aller mest Oceanfront er The Spa at Terranea, deres fantastiske spa med praktfull utsikt over Stillehavet. Ranket blant de fem beste i USA og helt ytterst på klippekanten sør i Los Angeles. Stille og fredelig – og lekkert!

Tekst: Terje Myklebost, Foto: Terranea Resort og Terje Myklebost

Jeg tar farvel med min hyggelige, armenske drosjesjåfør Joseph og følger pikkoloen og kofferten min inn i en hektisk lobby. Jeg har alltid hatt sans for hoteller som byr gjestene på et glass champagne når de ankommer – riktignok musserende amerikansk vin i dette tilfellet, men likevel. Det er forfriskende i den californiske heten. Her på Terranea Resort må det gå med mye musserende vin, tenker jeg, når hotellet har 582 rom og det stadig er hundre prosent belegg. Raust og hyggelig av hotellet! Terranea Resort er et meget populært hotell. Det ligger på halvøya Palos Verdes og har alt fra fitness og fire gode restauranter til golf, vannaktiviteter, sykkelutleie, nydelige turstier langs klippene og et av USAs aller beste spa – The Spa at Terranea.

Grønt hotell
Jeg må vente en stund på at rommet er klargjort, i California er innsjekk ofte så sent som klokken fire på ettermiddagen. Men jeg bruker tiden til å nippe til boblene og kikke meg litt rundt, og ser straks at hotellet ligger praktfullt til ytterst på klippene mot Stillehavet. Havet er kulissen for alt som skjer her. Dessuten er Terranea Resort et «grønt» hotell, svært opptatt av miljø og bærekraft. Og grønt også ved at hele hotellet er som en stor have. Det ligger i et terreng som faller forsiktig ned mot havet, med resepsjonen sånn omtrent midt på området. Trapper tar deg nedover mot spaet som ligger helt nederst mot klippekanten, og på kryss og tvers løper gangveier og stier mellom bygningene og frodige blomsterbed, fargerike busker, palmer og gamle koralltrær inne på hotellområdet og gjennom nydelig duvende kystlandskap utenfor. Hele tiden med det blå Stillehavet som bakteppe. Det er virkelig en storslått beliggenhet.

Lobbylounge og vannhull
Bygningene er i en lys terracotta farge med teglsteinstak, og består av en rekke forskjellige enheter – fra villaer og bungalows til blokker med leiligheter og enkeltrom. En riktig resort spredt ut over et område på 41 hektar, eller 415 mål, som er syv hektar større enn Disneyland, en time unna. Resepsjonen er stor og lys med et naturtre tak med bjelker. Det samme er lobby loungen, et trivelig rom med en kjempemessig peis med fyr på, flygel og sittegrupper med dype sofaer og lenestoler. Neste rom, med peis rygg i rygg, er hotellets sosiale og lett maskuline vannhull, med tung bardisk, barkrakker i grått skinn, sittegrupper i skinn og en stor flatskjerm med baseball, ishockey, basket eller amerikansk fotball. Og her får amerikanerne fritt utløp for sin støyende personlighet. For her ligger lydnivået tett oppunder taket når de skriker til hverandre, ler rungende ved bardisken eller heier på sitt ishockeylag. På utsiden løper en trivelig og langt stillere terrasse med sittegrupper rundt stemningsfulle bålpanner hvor kjærestepar nyter et glass vin og hverandre i skjæret av flammene i de myke, mørke kveldene.

På kryss og tvers løper gangveier og stier mellom bygningene og frodige blomsterbed, fargerike busker, palmer og gamle koralltrær inne på hotellområdet og gjennom nydelig duvende kystlandskap utenfor. Hele tiden med det blå Stillehavet som bakteppe.

Umoderne bungalow
Jeg får en sms om at rommet mitt er klart, og tar trappene nedover til mitt krypinn, som viser seg å være en bungalow, eller heller en leilighet i en toetasjes bygning med fire. Min er i første etasje, med stue, åpent kjøkken, stort baderom, soverom og en stor, overbygd terrasse mot plen og en rund bålpanne i naturstein.
En stor og fin, om enn litt umoderne leilighet på 100 kvadratmeter. Den er i en litt spansk stil med mye terracotta og farger i beige, blått og rødt, tungt, mørkt kjøkken, fint mørkt tregulv og lyst tak med kraftige, mørke bjelker. Soverommet er også i den litt mørkere varianten med en meter høy type himmelseng.
Vegg til vegg teppet er mørkt blågrått og både soverom og stue har utgang til terrassen, hvor jeg oppholder meg mye og nyter utsikten til Stillehavet. Badet er kanskje det hyggeligste rommet – stort med lys beige fliser, adskilt toalett, to nedsenkede servanter under to høye, smale speil, retro armatur, innebygd dypt badekar og kvadratisk, innglasset dusjrom.

Hotellet har egenproduserte såper og lotions og, det beste av alt, en tykk, fóret, hvit slåbrok som jeg kan sprade ut og inn på terrassen i når jeg nyter morgenkaffen laget på en Keurig kaffemaskin på kjøkkenet. En litt umoderne og mørk bungalow, som er litt pussig når jeg får se leilighetene og enkeltrommene i hovedbygningen. De er lyse og lette med lysegrå vegger, lysere møbler på mørke tregulv og med bad med lyseblå og hvite vegger. Som kler hele den maritime beliggenheten og utsikten til hotellet langt bedre. Men det sies at de forskjellige romkategoriene er innredet i forhold til historikken i området, og spanske misjonærer hadde sterk innflytelse her på halvøya på 1700- og 1800-tallet da de forsøkte å kristne indianerne her. Derfor spansk stil i min bungalow.

The Spa at Terranea
The Spa at Terranea er et berømt og meget anerkjent spa i USA. Kåret blant de topp fem i hele landet av Travel and Leisure og nydelig beliggende helt ytterst på klippekanten med praktfull utsikt over Stillehavet. 4600 fantastiske kvadratmetere fordelt på 25 behandlingsrom i to etasjer, våtrom, basseng, salong, shop og hvilerom, og mellom 50 og 70 terapeuter etter behov. Og det er et stort behov, for The Spa at Terranea er populært. Det ligger like nedenfor min bunglow. Og når du har booket en av de 17 bunglow’ene, så har du fri tilgang til alle fasilitetene i The Spa. Det er ikke så mange fasiliteter, bortsett fra behandlingsmenyen og de 25 behandlingsrommene, men de som er er veldig bra.

Solseng i skyggen
Jeg møter opp i sparesepsjonen i god tid og kikker meg litt rundt. Den er minst like mye en stor shop med massevis av produkter, fra klær, badetøy og treningstøy til duftlys, smykker, bøker og produkter for det meste fra USA. Josh tar i mot meg i garderobens lille resepsjon og jeg kikker innom baderommet med amenities som såper, barberkrem og høvler, tannbørster og tannkrem, munnskyll og annet personlig velværesnadder før jeg hopper litt mellom tørrbadstuen og steambadet og ender på en solseng i skyggen i det utendørs stilleområdet. Så dukker Akiko opp – min japanske terapeut for de neste to timene. Liten og vever, men smilende blid og beskjeden, som de fleste japanske kvinner. I det flotte behandlingsrommet i andre etasje, med den praktfulle utsikten over Stillehavet, beskriver hun behandlingen og instruerer meg. Vi har valgt en Mediterranean Muscle Relief with Bath, en omfattende sak! Så det er bare å komme i gang!

Akiko er sterk som rakkern! Hun finner alt av muskelknuter, setter tomlene rett inn i dem og løser dem opp på stedet – kjører albuene rundt skulderbladene mine og underarmene over nakkemusklene så jeg kroer meg.

Skrubbet med aske
I The Spa at Terranea har de tatt hensyn til tidspunktet på dagen og fordelt behandlinger etter det. På morgenen og formiddagen handler det om energigivende og oppkvikkende behandlinger, mens ettermiddagen og kvelden er forbeholdt det rolige og avslappende. Jeg er her på ettermiddagen og skal da få en avslappende, muskeloppløsende behandling. Det hele begynner med en skrubb med aske fra italienske vulkaner. Akiko smører meg inn og skrubber raskt og effektivt. Veldig japansk – uten overdrevne følelser, men heller rett på sak, klinisk, effektfullt og med kyndige hender. Asken tørker og hun børster vekk både den og døde hudceller. Så er hun øyeblikkelig i gang med å smøre meg inn fra tå til topp med en tykk, lys leire fra grotter i Italia og pakker meg inn i sølvfolie, varme håndklær og tepper – som i en kokong. Jeg er redd jeg skal begynne å klø i nesen eller kjenne på en snev av klaustrofobi i varmen. Men da hun går i gang med en hodemassasje glemmer jeg alt annet og bare nyter. Og det aner meg at denne vevre jenta likevel er ganske sterk – og følsom. For hun har kraft i fingrene og masserer hodebunnen og nakken min i samfulle 20 minutter – og jeg nyter det hemningsløst!

Døser i saltvann
Som jeg også nyter det påfølgende badet. Akiko har fylt opp et nydelig badekar i kobber med varmt vann og salt fra Dødehavet, og sammen med leiren fra Italia, som har fått lov til å virke under innpakningen i 20 minutter, er dette en boost for huden min. I 15 minutter døser jeg i vannet og nyter den blå utsikten gjennom de åpne dørene, og aldri før har jeg kjent hvor glatt og ren huden min er, som etter skrubb med aske, innpakning i leire og bad i Dødehavssalt.

En batalje
Jeg trår ut av badekaret og tørker meg i den svale brisen gjennom dørene. Og så er det tid for massasje. Og veldig raskt får jeg bekreftet mine anelser om Akikos styrke. Hun skrider til verket med alt hun har av hender, knoker, underarmer og albuer. Det vil si, etter to minutter, hvor jeg allerede klemmer meg mot underlaget i ren smerte, spør hun om hun skal gå dypere – ikke om presset er passelig! Skal jeg massere dypere? Jeg får stønnet fram at presset er akkurat passe, takk! Og det er det. Det skal gjøre litt vondt, og her masseres det ikke med puselanker. Akiko er sterk som rakkern! Hun finner alt av muskelknuter, setter tomlene rett inn i dem og løser dem opp på stedet – kjører albuene rundt skulderbladene mine og underarmene over nakkemusklene så jeg kroer meg. Jeg har bedt henne fokusere litt på korsryggen min, og hun går rett i strupen på rompemusklene og utover mot hoftene. Og det gjør vondt, men gjør også godt. For Akiko kan sin anatomi, og vet at ryggproblemene mine ikke sitter midt i ryggraden, men i knuter i hoftene og rompemusklene. Så hun setter støtet inn der – og det kjennes ut som glovarme piler stikkes inn i hoftene. Massasjen av bena, føtter, armer, hender og ansikt er den rene nytelse i forhold! Men etter to timer i selskap med lille, råsterke Akiko vakler jeg ut som et nesten nytt menneske. Men først er jeg innom hvilerommet i andre etasje, hvor jeg henter meg inn etter bataljen, i en stol på den lille verandaen med den praktfulle utsikten, den svale vinden fra havet og et glass sitronvann. Og så spaserer jeg ut med oppmyket rygg, renskrubbet med god og glatt hud og lys til sinns – med ladete batterier og klar for en lang vinter og mørketid hjemme på tælaklumpen! Og klar for en god middag her på Terranea.

Kreative Beñat
Executive chef Beñat Ibarra, eller Bernard, som han kaller seg i USA, er fra Baskerland på grensen mellom Frankrike og Spania. Han har ansvaret for alle hotellets restauranter, og er en kreativ sjel. I det som minner om et lite drivhus fremstiller han rent, grovt og godt salt fra det klare saltvannet, og oppe i veien har han dyrket opp den reneste bondegården full av økologisk dyrkede grønnsaker, bugnende frukttrær og urter. Ja, til og med seks bikuber med herlig honning og en liten hønsegård hvor han henter egg. Alt dette går til kjøkkenene til stor glede for gjestene. Hønsegården skal snart utvides til 20 høner, og neste år vil han ha to geiter som skal bidra til deilige oster for hotellet. Dessuten har han søkt og fått tillatelse til å hente opp den fantastisk friske tangen fra havet til å bruke både på kjøkkenet og i spaet. En enormt kreativ og dedikert excecutive chef og god ressurs for hotellet, som jeg og alle de andre gjestene nyter godt av i de åtte restaurantene på hotellet. Og du verden så gøy han har det!

Fire gode restauranter
Jeg sier åtte restauranter, og det er i og for seg riktig. Men fire av dem er nok mer å betrakte som kaféer og ligger i tilknytning til spaet og de fire bassengene på hotellområdet. De andre fire er hovedrestaurantene, og de du velger blant for lunsj og middag – med mindre du bare vil ha en snack til lunsj på solsengen. Alle fire er av forskjellig karakter – Catalina Kitchen, som er oppkalt etter øya som ligger noen sjømil utenfor Terranea, er en nokså uformell restaurant. Den ligger litt høyere opp på området, på siden av hovedbygningen, innenfor en frodig og fargerik hage med en liten sildrende fontene. En nydelig og intim terrasse under store, beige parasoller, og inne er det innredet som et privat kjøkken med kokkene i arbeid, vegger i hvitkalket murstein, takbjelker, vinhyller, langbord og flott lyst tregulv. Bashi er hotellets asiatiske restaurant, oppkalt etter den japanske familien Ishibashi, som var blant de første som slo seg ned her på halvøya for å dyrke jorden og eksperimentere med tørrdyrking. Bashi ligger vegg i vegg med Catalina Kitchen, og har en mye mindre, men veldig intim og trivelig terrasse. mer’sel er hotellets fine dining restaurant, som kunne aspirert til en stjerne i Michelin guiden. Den ligger høyt plassert og er innredet med pondus og tyngde, i et åttekantet rom med stor peis og en flott terrasse som løper langs restauranten på utsiden. Herfra har du den kanskje beste utsikten av alle restaurantene – med hele Stillehavet brettet ut foran deg og Terranea Resort i all sin prakt under deg. En middag her i løpet av oppholdet er et must!

Middag i solnedgangen
For ikke å snakke om på Nelson’s – hotellets uformelle, rustikke restaurant hvor jeg bestiller litt tidlig for å få med meg solnedgangen. Restauranten ligger ytterst på klippekanten bortenfor spaet, og har en perfekt utsiktsterrasse som vender mot vest. Herfra nyter jeg en fargesprakende solnedgang ved 18-tiden mens jeg hygger meg med en lett, uformell tidlig middag. Terranea Resort er en av de få hotellene langs USA’s Stillehavskyst hvor du kan følge solen fra den stiger opp av havet om morgenen til ned går i havet på kvelden – fordi den ligger ytterst på en halvøy. Og denne siste kvelden med den praktfulle solnedgangen er en flott og minnerik avslutning på et hyggelig opphold ytterst på klippekanten mot Stillehavet.

Verdt å vite:
Great Beauty, Spa and Health valgte å fly med SAS direkte til Los Angeles. Daglig avgang fra Gardermoen. Se mer informasjon og bestill på www.sas.no.
Terranea Resort er et 5 stjerners hotel, beliggende ytterst på klippekanten på halvøya Palos Verdes syd for Los Angeles. Taxi fra flyplassen tar ca 40 minutter og koster $65. Til West Hollywood og Sunset Boulevard tar det en times tid med taxi og koster ca $100. Hotellet har flotte haver, et av USA’s beste spa, mengder av aktiviteter og en av de fem beste par 3 korthulls golfbanene i USA. Se priser og mer informasjon på www.terranea.com
The Spa at Terranea er et berømt og meget anerkjent spa i USA. Kåret blant de fem beste i hele landet av Travel and Leisure og nydelig plassert helt nederst på hotellområdet helt ytterst på klippene med praktfull utsikt over Stillehavet.

Husk visum til USA(ESTA), og i god tid. Den kan fylles ut og søkes om på www.esta.cbp.dhs.gov/, og koster $14. De aller fleste kredittkort aksepteres selvfølgelig i USA, og skal du ta ut kontanter på en ATM, så vit at de beregner seg en kommisjon på mellom tre og seks dollar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *