Himmelsk nytelse i regnskogen

     Kura Design Villas, Costa Rica

Det finnes mange perler i verden – fine hoteller med nydelig beliggenhet. Etter hvert kjenner vi til mange av dem, leser om dem og drømmer oss bort. Men så finnes det noen hemmelige perler – på steder du aldri har hørt om, eller i land du ikke umiddelbart tenker på. Kura Design Villas i Costa Rica er en slik hemmelig perle – med åtte moderne villaer og én spavilla dypt inne i, og langt oppe i regnskogen.

Tekst: Terje Myklebost, Foto: Kura Design Villas og Terje Myklebost

Bilturen fra hovedstaden i Costa Rica tar tre timer. Fra Central Valley hvor San José ligger, må vi over fjellene og ned mot Stillehavskysten og videre sydover til den lille byen Uvita. Her møter Ricardo meg for å kjøre meg opp til hotellet. Og jeg må innrømme at jeg blir litt skeptisk til det hele da vi svinger inn på en krøttersti av en jordvei. Skjønt, krøttersti! Selv kyr hadde hatt problemer med denne steinete jordveien. På et punkt må Ricardo stoppe bilen for å koble inn 4-hjulsdriften – så bratt er det. Men vi kommer oss opp og svinger tilslutt inn gjennom en jernport og kjører de siste meterne opp til hotellet som ligger på en fjelltopp i terrenget. Rundt oss er det tett regnskog, dampende frodig, og fargerike fugler seiler mellom tretoppene. Dette er det rene paradis!

Utsikt av en annen verden
Og bedre skal det bli! Cindy møter meg med kalde kluter. Hun er consierge, meget dyktig og dedikert, og fører meg opp en trapp. Og her oppe, dere! Her møter jeg det som virkelig er Kura Design Villas. Utsikten, og et av de fineste og hyggeligste uteområdene jeg noensinne har sett på et hotell! Utsikten slår meg nesten til bakken – himmelhøyt med skyhøy lyseblå himmel, den frodiggrønne regnskogen langt der nede og det dypblå Stillehavet så langt øyet kan se – i kombinasjon med de fargerike fuglene som synger sine morgensanger. Dette er bare smellvakkert.

Og det kompletteres av det moderne uteområdet med det strengt rektangulære mørkegrå overflow bassenget som speiler himmelen, gelenderet i glass, de hvite parasollene, hvite solsengene med lys beige badehåndklær, de lyse sandsteinsflisene, hvite skinnmøblene med pynteputer i turkis, blåfiolett og lys grått, restauranten et par trinn opp, med betonggulv og under et bambustak med vifter, seks to-manns bord i lyst tre og utsikten til fjellene og regnskogen den andre veien. Luftig, lett, innbydende og uvirkelig vakkert der det ligger badet i sol!

Her dreier absolutt alt seg om å bevare naturen. Bærekraft og miljøvern er to stikkord som tas på alvor her på Kura Design Villas – naturlig nok når hotellet ligger midt i regnskogen. Costa Rica har jo vært et foregangsland på dette området i mange tiår, og er det fortsatt.

The Whale Tale
Og det er her oppe det meste foregår. Det er her gjestene møtes til frokost, lunsj og middag. Det er her vi soler oss, det er her Cindy har sin disk og organiserer alt for gjestene, det er her baren er og hvor vi alle møtes til et glass vin for å beundre de fargerike solnedgangene. Hotellets sosiale og varme hjerte. Går du to skritt fra solsengen så er du i bassenget, og hadde du svømt over kanten så hadde du havnet i regnskogen og nasjonalparken Marino Ballena nedenfor. Den strekker seg fra et stykke nedenfor hotellet og ut i havet, og inkluderer The Whales Tale, en sandbanke som har form som halen på en hval og som dekkes av havet ved høyvann hver ettermiddag. Og hval kan du se både på båtutflukter og gjennom kikkerten her ved bassenget. Gjennom den kan du også beundre de fargerike fuglene. Det er 100 forskjellige fuglearter bare her i skogen rundt hotellet – hele 921 forskjellige fuglearter i Costa Rica.

Tropisk minimalisme
Hotellet har åtte suiter med plass til totalt 16 mennesker, og er et såkalt adult hotell med aldersgrense 16 år. Så her er det så stille og rolig, uten verken TV eller musikkanlegg i rommene. Kun noen meget dempede toner gjennom hotellets anlegg blandet med naturens musikk fremført av fugler, insekter og brisen som løfter bladene i skogen. Dette er stedet for å senke skuldre og lade batterier. Min suite ligger litt ovenfor hovedhuset – en av de to Infinity suitene. Ellers har hotellet to Junior suiter og to Master suiter. Og det er nesten sjokkerende å trå inn i rommet gjennom glassdøren. For hele veggen midt imot består av glass – fra gulv til tak, og den samme praktfulle utsikten som fra terrassen på hovedhuset slår mot meg – dampende, grønn regnskog, Whale’s Tale, stor himmel og blått hav. Glassdørene kan skyves til side, og jeg trår ut på en kjempemessig bambusoverbygd terrasse med glassgelender, de samme store sorte flisene som ellers i suiten, de hvite og turkise skinnmøblene og en stor hammock hengekøye med plass til to. En stordobbeltseng dominerer gjesterommet. Den er selvfølgelig vendt mot utsikten og er fylt med pynteputer i turkis, blått og lys grått. Rammen er i nydelig lyst treverk, som nattbordene og hodegjerdet – som i praksis er en stor, praktisk hylle med lysbrytere og kontakter, og hvor du naturlig nok legger fra deg briller, bøker, mobiltelefon, solkremer og andre småting. Det fine treverket går igjen i seksjonen under de to vaskene som er to uthulte, grove steiner. Treverket er også brukt i hyllene i garderoben bak sengen hvor det også står et kjøleskap fullt av mineralvann og lokalt øl. Bak en skyvedør står også et vinskap med avkjølte flasker med chilensk Chardonnay og rosévin og en flaske argentinsk Malbec. I garderoben finner jeg også en leselampe til boken min, en lommelykt når strømmen går, en liten bærbar radio og en kikkert til å titte på fuglene fra terrassen. Og når du observerer fugler, som jeg gjør hele tiden, kan du sjekke hvilke du ser på en billedguide i garderoben. Dusjen er et kapittel for seg. Rett og slett et innglasset hjørne i rommet – åpen inn, duodusj med to tropedusjer, glassvegg til rommet, glass skyvedør til terrassen og den ene veggen i kraftig granitt. Deilig å dusje i frisk luft og med den flotte utsikten. De eneste som har innsyn er fuglene, sommerfuglene og en apekatt i ny og ne. En nydelig suite bygd i en tropisk minimalistisk stil i betong, granitt, glass, naturtre og bambus, som resten av dette flotte hotellet. Som en dynamisk kontrast, men som likevel glir så naturlig og fint inn i den frodige regnskogen.

Bærekraft og miljø
Her dreier absolutt alt seg om å bevare naturen. Bærekraft og miljøhensyn er to stikkord som tas på alvor her på Kura Design Villas – en selvfølge når hotellet ligger midt i regnskogen. Costa Rica har jo vært et foregangsland på dette området i mange tiår, og er det fortsatt. De er kommet langt lenger enn de fleste andre land når det gjelder alt fra resirkulering, gjenbruk, miljøhensyn, naturvern og alternative energiformer. Nå mangler det bare litt på bilparken, så er landet så godt som fulldekket. Jeg har en avtale med Silvia Solis, hotelldirektøren, og nevner diskret for Cindy på vei til møtet at jeg tror hun glemte å legge igjen romnøkkelen til meg. Hun smiler når hun forklarer at ingen på hotellet har nøkkel – you are safe here! Noe jeg aldri har opplevd på noe hotell tidligere.

Og mens Silvia forteller står Jay og plukker mango rett fra trærne ved bassenget, og ti minutter senere kommer han til bordet med et fat med deilige mangoskiver.

Jay plukker mango
-Vi stoler på våre gjester. Det har vi gjort helt siden hotellet åpnet for seks år siden, og det har aldri skjedd noe, enda vi ikke har vakter som løper rundt, smiler Silvia når jeg nevner det. Vi sitter i restauranten og nyter et glass hvitvin mens vi beundrer utsikten. -Her blir alle fort kjent med hverandre, og alle blir venner. Vi har titt og ofte kjente mennesker som velger å bo her i stillheten langt vekk fra dagliglivets stress, og selv de blir en del av det sosiale. Her er alle like, og alle er like opptatt av naturen, miljøet og å leve sunt og godt. Også de ansatte, selvfølgelig. Det er et krav når vi ansetter. Og våre ansatte er lokale stort sett alle sammen. De får også anledning til flytte litt rundt og finne sin plass. Jay her for eksempel, han er både servitør og Food and Beverage Manager. Men han begynte her som bygningsarbeider da hotellet ble bygget, og har gått gradene til han har funnet sin plass, forteller Silvia. Og mens hun forteller står Jay og plukker mango rett fra trærne ved bassenget, og ti minutter senere kommer han til bordet med et fat med deilige mangoskiver.

-Kura Design Villas er medlem av Cayuga Collection, Sustainable Luxury Hotels and Lodges, noe vi tar meget seriøst. Denne hotellgruppen er opptatt av å bevare miljø og natur og bidra til en bærekraftig turisme som tar vare på lokale tradisjoner og kultur. De har seks kriterier som må være tilstede for at hotellet skal aksepteres som medlem – hotellene må være små boutique hoteller med maksimum 50 rom, de må ha fokus på bærekraft og miljø, de må være finansielt bærekraftige, de må være luksuriøse, de må hyre ansatte fra lokalmiljøet og utvikle disse, og de må handle råvarene sine fra lokale produsenter og gårder. Kura Design Villas oppfyller alle disse kravene. Vi har dessuten nær kontakt med den lokal stammen Boruca, som holder til i nasjonalparken Corcovado en times biltur herfra. De var med helt fra starten av planleggingen, og har bidratt med sin kultur som gjennomsyrer hotellet, alt fra navnet Kura, som betyr Jaguar på deres språk og logoen vår som er hentet fra en Jaguars pelsmønster, til masker som de har laget til oss, og som du finner ved inngangen til hver suite og ellers rundt på hotellet. De er stadig her på hotellet og viser sin masketeknikk og sin kultur, som er en flott opplevelse for gjestene, sier Silvia.

 

Aldri kjedelig
-Ellers kan gjestene selv besøke stammen når de er på en av våre utflukter til Corcovado. Denne nasjonalparken på 40 000 hektar har alt av dyr som er representert i Costa Rica – fra den minste maur til jaguarer og pumaer. Men vil du ikke reise så langt, så har vi nasjonalparken Marino Ballena rett nedenfor hotellet. Vi arrangerer hiketurer i parken, eller rideturer langs stranden, du kan få kurs i surfing, padle kano, dra ut på hvalsafari, dykke på korallrevene, hike i fjellene bak oss eller kjøre firehjuling på etablerte stier. Eller bare nyte solen og bassenget her på terrassen, og kanskje skjemme deg bort i Spa Sha hvor Laura byr på gode behandlinger med praktfull utsikt. Her skal ingen kjede seg, hvis det ikke er nettopp det du faktisk vil da, ler Silvia.

Laura gir meg en perfekt behandling der i det fine rommet – alt mens brisen med duften av fuktig regnskog stryker over kroppen min gjennom de åpne terrassedørene og en gruppe fargerike Tucaner med de store flotte nebbene holder en livlig sangkongress i trærne utenfor.

 

Spa Sha
Jeg gjør det siste denne første dagen, takker for samtalen og lunsjen og rusler opp til Spa Sha som ligger noen meter lenger opp langs stien fra rommet mitt. I ettermiddag må jeg ta i bruk paraplyen når jeg skal dit. Jeg er tross alt i regnskogen, og her regner det gjerne en skur hver ettermiddag. Døren står åpen og Laura er i full gang med å gjøre klart og roper meg inn når hun ser meg. Hun er en av to terapeuter som holder hus her, og gjør livet godt for gjestene. Og spaet er nydelig. Det ligger ute på kanten med praktfull utsikt gjennom skyvedørene som er trukket til side. Resten av bygningen består av frostet glass med det karakteristiske bambustaket med vifter og et flott, spettet steingulv. Sittegruppen er de hvite skinnmøblene med fargerike pynteputer og ved den åpne skyvedøren mot terrassen står et hvitt badekar. Og midt i rommet to massasjebenker med laken og tepper i brunsjatteringer. Dette er hotellets fine, lille velværesuite, og et flott og moderne rom.

Til sangen fra Tucaner
Laura er opprinnelig fra hovedstaden San José, er utdannet både som spaterapeut og fysioterapeut, og har praktisert i spa i 15 år. Så hun er en erfaren dame – og blid og varm med et godt glimt i øyet. Jeg kjenner straks at dette blir en fin time. Hun forteller at Sha betyr Jaguarens flekker på stammen Borucaenes språk, og steingulvet minner om kroppen til en Jaguar. Så da passer navnet perfekt. Jeg har bestilt en terapeutisk kroppsmassasje med medium styrke – det er alltid det sikreste. Hun kan jo være en kruttønne, og da er medium dypt nok for mine ømme muskler! Laura forklarer at terapeutisk i denne sammenheng betyr en god kombinasjon av tøying, strekk, stryk langs kroppens meridianer og punktmassasje. Det hele, med andre ord. Og jeg er mer enn klar. Det er Laura også, så da går vi i gang. Først med inhalering av en kraftig duft for å åpne luftveiene og gjøre kroppen mottakelig for det som kommer, deretter noen gode oppmykende grep gjennom håndkledet og så får jeg en god og lang omgang under Lauras kyndige hender. Hun bruker en oljebase tilsatt aloe vera, jobber intenst med føttene mine hvor hun viser at hun også kjenner til reflekspunktene og gir litt ekstra oppmerksomhet til korsryggen min. Hun finner knuter rundt skulderbladene og avslutter det området med litt god varmekrem som hun masserer godt inn. Hun bruker alt fra streke tomler og knoker til underarmer og albuer, vekselvis dypt og sterkt til mildt og mykt, strekker muskler og ledd og gir meg en perfekt behandling der i det fine rommet. Alt mens brisen med duften av fuktig regnskog stryker over kroppen min gjennom de åpne terrassedørene og en gruppe fargerike Tucaner med de store flotte nebbene holder en livlig sangkongress i trærne utenfor nå når det har sluttet å regne. Det er så stemningsfullt, rolig og vakkert alt sammen at jeg bare blir liggende og nyte det hele en stund etter behandlingen.

Fargerikt, sunt og godt
Og når jeg har kommet meg på bena og har takket Laura med en god klem nærmer det seg middagstid, og med det tid for å oppleve Celaje – fargetonene i skyene ved solnedgang. Et magisk øyeblikk her i høyden med fargene, utsikten, brisen og stillheten, som understrekes av dyrelydene og fuglesangen i skogen. Og så går alle vi åtte gjestene til bords og nyter hotellets gode, økologiske og fargerike mat – enkle retter hvor de naturlige smakene får være nettopp det. Dagens fangst fra havet, biff fra dyr som er fóret på gress, knasende friske grønnsaker og all verdens smaksrike frukter. En bred, men enkel og sunn meny, hvor Jay og Manuel serverer og veldig gjerne slår av en prat med alle oss gjestene. Vi er som en stor familie her i den åpne restauranten denne kvelden – med duftene fra regnskogen, brisen fra havet og den øredøvende stillheten når fuglene har gått til ro. Uforglemmelig!

Verdt å vite:
Great Spa & Health valgte å fly med Turkish Airlines til Panama og Copa Airlines til San José i Costa Rica. Se priser og avgangstider på www.turkishairlines.com. og www.copaair.com. Leiebil i Costa Rica koster ca kr 2.500 for en uke, booket fra flyplassen, og det er nokså enkelt å kjøre bil i landet. Ellers velger mange å benytte de mange shuttleselskapene hvor små minibusser fyller opp med hotellgjester som kjøres til deres neste destinasjon.
De fleste velger å reise litt rundt i Costa Rica og bo på forskjellige hoteller. Great Hotels, Food & Wine bodde på fem forskjellige hoteller, tre i hotellgruppen Cayuga Collection, www.cayugacollection.com og to i gruppen Greentique Hotels, www.greentiquehotels.com. Kura Design Villas tilhører den første og ligger femten minutter opp i fjellsiden bak den lille landsbyen Uvita på Stillehavskysten sør i Costa Rica. Hotellet er økologisk og miljøvennlig, og er meget moderne midt i regnskogen. Det har åtte suiter, basseng og et spa, og tilbyr en rekke opplevelsesrike utflukter. Priser fra ca $750 per rom. Se mer info på www.kuracostarica.com.

Valuta i Costa Rica er Colon, og du får ca 67.000 CRC for NOK 1000. Men U.S. dollar er også gangbar mynt i landet. Som nordmann trenger du ikke visum, kun pass som er gyldig seks måneder etter hjemkomst.
Elemento Natural er et inbound reisebyrå som kan organisere og skreddersy hele din reise i landet, inkludert hotell og transport. Roberto Lizano er byråets eier og kontaktperson og kan nås på robertolizano@elementonatural.com. Se mer informasjon på www.elementonatural.com. Nyttige websites er:

Costa Rica


http://www.elementonatural.com/tour-frequently-asked-questions/elementonatural-faq.pdf
https://www.visitcostarica.com/en

Ansvarlige reiser
Elemento Natural er et lokalt, innenriks reisebyrå i Costa Rica. Byrået er såpass lite at de blir svært personlige og «hands on» i alt de gjør. Dessuten er de dyktige og kjenner landet sitt godt med mer enn 20 års erfaring, har et meget godt nettverk av hoteller i alle kategorier i Costa Rica, og skreddersyr din Costa Rica reise nøyaktig etter dine ønsker og behov. Alt du trenger å gjøre er å informere om lengden på ditt opphold, type hoteller du foretrekker, hva slags aktiviteter du ønsker og om du har andre behov. Oppgi gjerne også ditt omtrentlige budsjett for oppholdet. Da vil Roberto Lizano og hans kollega sy sammen et forslag til agenda med transport, opphold, aktiviteter og priser. Costa Rica har alltid vært et foregangsland på bærekraft og vern av miljø og natur. Dette ligger også Elemento Naturals hjerte nær, og de vil naturligvis ta slike hensyn i sitt tilbud til deg. De følger deg opp mens du er i Costa Rica, og sørger for at du får et minnerikt opphold og en flott opplevelse av deres vakre naturrike og frodige land. robertolizano@elementonatural.com, www.elementonatural.com Facebook: elementonatural, Instagram: elementonaturalcr

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *